Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Másodfokú egyenletek

Főoldal » Középiskola » Matematika
428
1.Mely egész számok az egyenlet megoldásai?
Csatoltam képet
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1

Először a feltételek: a nevező nem lehet nulla. A nevező szorzattá alakítva (vagy megoldőképlettel, ahogy kényelmesebb).

(x-3)(x-4)= 0 egyenletet megoldva, az `x_1` = 3 és `x_2` = 4 gyököt kizárhatjuk, mint megoldást.

Ha a számlálót is szorzattá alakítjuk, akkor:

`((x-2)(x-3))/((x-3)(x-4))` = 2

most, hogy kizártuk az x=3 megoldást, egyszerűsíthetünk x-3-mal.

`(x-2)/(x-4)` = 2

Beszorozhatunk x-4-gyel, a kezdeti feltételek miatt.

x-2 = 2(x-4)

x-2 = 2x-8

x = 6

Ellenőrzés.
0