Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi

309
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Annyit kell tudni, hogy a húrban a hullámterjedés sebességét a `c=sqrt(F/mu)` képlet adja meg, ahol `F` a húrt feszítő erő, `mu` pedig a húr lineáris sűrűsége (vagyis a húr egy méterének tömege). A hagyományos (térfogati) sűrűségből megkapható, ha azt megszorozzuk a keresztmetszettel: `mu = rho S`. A húrt feszítő erő pedig most `F=Mg`. Ezeket behelyettesítve a sebesség: `c=sqrt((Mg)/(rho S))`.


Kell még nekünk a húron kialakuló állóhullám hullámhossza. A húr mindkét végén csomópont keletkezik, és a feladat szerint a lehető legegyszerűbb módus alakul ki, vagyis egy félhullám lesz a húron. Tehát a hullámhossz a húr hosszának kétszerese: `lambda=2l`. A frekvenciát a terjedési sebesség és a hullámhossz hányadosa adja meg: `nu=c/lambda``=``sqrt((Mg)/(4 l^2 rho S))`. Ha ebből kifejezzük a sűrűséget, akkor meg is kaptuk az a) kérdés megoldását: `rho=(M g)/(4 l^2 nu^2 S)`.


A b) kérdésben annyi a különbség, hogy már `(M+M_1)g` erő feszíti a húrt, a húron pedig nem fél, hanem másfél hullám alakul ki, vagyis a hullámhossz `lambda=2/3 l`. Az új frekvencia tehát:

`nu_1=c_1/lambda_1``=``sqrt(((M+M_1)g)/(rho S))/(2/3 l)``=``sqrt((9(M+M_1)g)/(4 l^2 rho S))``=``sqrt((9(M+M_1))/M)*sqrt((Mg)/(4 l^2 rho S))``=``3*sqrt((M+M_1)/M)*nu`
1