Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

LV-eloszlás és várható érték

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
439
Egy zacskó 8 citromos és 9 epres és 7 almás cukorka van. Ebből veszünk ki visszatevéssel cukrot míg citromosat nem húzunk. Adjuk meg a szükséges húzások számának eloszlását és várható értékét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Minden húzásnál `8/(8+9+7)=1/3` a valószínűsége, hogy citromosat húzunk, és `2/3` a valószínűsége, hogy nem. Tehát annak a valószínűsége, hogy először az `n`-edik húzásunk lesz citromos: `\text{P}(X=n)=(2/3)^(n-1)*1/3``=``(2^(n-1))/(3^n)`. Ez az eloszlás. A várható érték pedig 3, mivel ez egy `1/3` paraméterű geometriai eloszlás (a `p` paraméterű geometriai eloszlás várható értéke `1/p`).
0