Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hőkapacitás

Főoldal » Általános iskola » Fizika
982
Egy kaloriméter hőkapacitásának meghatározásához a következő kísérletet végezték el: az edényben már hosszú ideje benne lévő m1= 150 g tömegű és t1= 17oC hőmérsékletű vízhez m2= 65 g tömegű, t2= 45oC hőmérsékletű vizet öntöttek, és azt tapasztalták, hogy az egyensúlyi hőmérséklet te= 25oC lett. Adott cvíz=4180 J/(kg⋅K)
a.) Értelmezd a hőkapacitás fogalmát, és add meg a mértékegységét SI-ben!
b.) Határozd meg az edény hőkapacitását!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1

a, a hőkapacitás az a hőmennyiség, amelyet közölni kell a rendszerrel ahhoz, hogy a hőmérséklete 1 °C-kal nőjön.

Mértékegysége: `J/K` (vagy `J/(°C)`).

b,

Legyen a kaloriméter hőkapacitása C.

A 17 fokos víz és kaloriméter hőmérséklete 25 fok lett, `DeltaT_1` = 25-17 = 8 °C.

A 45 fokos víz hőmérséklete 25 fok lett, `DeltaT_2` = 45-25 = 20 °C

Felírhatjuk az egyenletet:

`m_1*c_v*DeltaT_1` + `C*DeltaT_1` = `m_2*c_v*DeltaT_2`

`0.15*4180*8` + `C*8` = `0.065*4180*20`

C = `(4180*(0.065*20-0.15*8))/8` = 52,25 `J/(°C)`
0