Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tömegszázalék, oldat

Főoldal » Középiskola » Kémia
703
250 cm³ 15 m/m%-os, 1,14 g/cm³ sűrűségű kálium-hidroxid oldatba addig vezetünk HCl gázt, ameddig az oldat semleges nem lesz. Mekkora térfogatú standard állapotú HCl gázt nyelt el az oldat, és hány tömeg% sót tartalmaz?

171/224 mol *24,5 dm³/mol= 18,70 dm³ HCl gáz.
A tömegszázalékban nem vagyok biztos:

tömeg%= 56,87/285*100=19,95%
A megoldókulcsban 18,2%. KCl oldat szerepel.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Az maradt ki, hogy az oldat tömege nem 285 g, mert még bele lett vezetve sósav is, mivel ezzel nőtt az oldat tömege, ebből adódik az eltérés.

Az a 18,7 `dm^3` HCl 27,86 g, az oldat tömege lett 285+27,86 = 312,86 g; ebben van az 56,87 g KCl

100 g oldatban van `100/312.86*56.87` = 18,17 tömeg%-os az oldat.
1