Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oldat - tömegszázalék

Főoldal » Középiskola » Kémia
1134
100,0 cm³ 98,0 tömeg%-os, 1,84 g/cm³ sűrűségű tömény kénsavoldatot egy ideig a szabad levegőn nyitott edényben állni hagyunk. Ezután megmérjük a sűrűségét, amely 1,73 g/cm³-nek adódik. Táblázatból megállapíthatjuk, hogy ilyen sűrűsége a 80,0 tömeg%-os kénsavoldatnak van.

a. Hány grammal nőtt állás közben a kénsavoldatunk tömege?
m=100cm³*1,84 g/cm³=184g
184*0,98+x*0=(184+x)*0,8
x=41,1g

b. Hány cm³-rel nőtt a kénsavoldat térfogata?
m(oldat)=184+41,4=225,4g
V=225,4g / 1,73 g/cm³ = 130,3 cm³
130,3 cm³ - 100 cm³ = 30,3 cm³

c. Ha olyan óleum áll rendelkezésünkre, amely tiszta kénsavban oldott, 10 tömeg% kén trioxidot tartalmaz, ebből mekkora tömegű kell az állás közben felhígult, 80,0 tömeg%-os kénsavoldathoz keverni, hogy ismét 98,0 tömeg%-os kénsavat kapjunk?

Habár több irányból megközelítettem, sajnos nem jutottam a keresett eredményhez.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
c,

Az óleumoldatot úgy kell tekinteni, mint egy 100%-nál nagyobb összetételű kénsavoldatot.

100 g oldatban van 10 g kén-trioxid és 90 g kénsav.

A 10 g kén-trioxid megfelel `10/80*98` = 12,25 g kénsavnak.

90+12,25 = 102,25 g ; az oldat kénsavra nézve 102.25 tömeg%-os. Kissé furcsán hangzik, de hígítani kell az oldatot ahhoz, hogy 100 %-os legyen az oldat.

Ezzel már lehet számolni.
1