Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mátrixos feladat.

Főoldal » Középiskola » Matematika
579
Hogyan kell kiszámolni az alábbi mátrix α-ját (6-os)?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A mátrix determinánsának kell nullának lennie. A determinánst bármelyik sor és oszlop szerint ki lehet fejteni, én az utolsó oszlopot választom, mert abban egy csomó nulla van, tehát így kell a legkevesebbet számolni:

`|(0,1,1,0),(1,1,0,0),(1,1,alpha,0),(1,1,3,2)|``=``2*|(0,1,1),(1,1,0),(1,1,alpha)|``=``2*(-1*|(1,0),(1,alpha)|+1*|(1,1),(1,1)|)``=``2(-(1*alpha-0*1)+(1*1-1*1))``=``-2 alpha`

Tehát `alpha=0` esetén lesz nulla a determináns. (Ez onnan is látszik, hogy ekkor a második és a harmadik sor ugyanaz, tehát még jó, hogy szinguláris a mátrix.)

Egyébként a Wolfram Alpha is meg tudja mondani: https://bit.ly/38ztRa5
Módosítva: 6 éve
0