Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Az y = √x + 1 félparabola melyik pontja van legközelebb az origóhoz?

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
614
y= (x+1)^1/2 félparabola
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Matematika, függvény, analízis, deriválás, derivált, deriváltfüggvény, minimumhely
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
A függvény görbéjét az `(x, sqrt(x+1))` pontok alkotják (`x ge -1`). Az origó a `(0, 0)` pont. Ezen két pont távolsága `d(x)=sqrt((x-0)^2+(sqrt(x+1)-0)^2)``=``sqrt(x^2+x+1)`. A feladat a `d(x)` függvény minimumhelyének megkeresése. A négyzetgyök monotonitása miatt `d(x)` ugyanott veszi fel a minimumát, ahol `d^2(x)`, vagyis az `x^2+x+1` parabola minimumhelye a kérdés. Ezt megkereshetjük deriválással is, vagy teljes négyzetté alakítással: `x^2+x+1``=``(x+1/2)^2+3/4`. Tehát a minimumot `x=-1/2`-nél veszi fel, vagyis a félparabola `(-1/2, 1/sqrt(2))` pontja van legközelebb az origóhoz.
0