Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ez is kellene

Főoldal » Középiskola » Matematika
428
Köszi
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
koszonom
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Tört részei: `"számláló" / "nevező"`

Bővítés, adott számmal: Ez azt jelenti, hogy a tört számlálóját, és nevezőjét is megszorozzuk ugyan azzal a számmal, ez a tört értékét nem változtatja meg, de nagyon hasznos:
Példa: `17/50 = 4/4 * 17/50 = (4*17) / (4* 50) = 68 / 200`

Egyszerűsítés: ez a bővítés ellentétes művelete. Lényegében megkeressük azt a legnagyobb számot, amivel el tudjuk osztani maradék nélkül a nevezőt, és a számlálót, Ezt kiemelve, a tört egyszerűsödik, azaz kisebb számok fognak benne állni:
Példa: `27 /6 = (3 * 9) / (3 * 2) = 3/3 * 9/2 = 1* 9/2 = 9/2 `

A feladatokban adtak könnyítést az egyszerűsítéshez, megsúgták, hogy milyen számmal osszuk el a nevezőt és számlálót. :)

Remélem tudtam segíteni :)
Módosítva: 6 éve
0