Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Lift kérdés

Főoldal » Középiskola » Fizika
5392
Egy lift 2 m/s2 gyorsulással indul felfelé. Mekkora erőt mutat a liftben álló 60 kg tömegű fiú lába alá helyezett szobamérleg?

Kérlek magyarázattal, mert nem értem.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
sorry (lefelé) verzió is van.
-1

A tagra két erő hat, a Föld nehézségi gyorsulása, illetve a lift gyorsulása.
G értéke megközelítőleg 9.882 m/s², ez a Föld geoid alakja miatt változik a felszín egyes részein (Egyenlítőnél több, sarkpontoknál kevesebb, de ez már földrajz...) alift = 2 m/s².
Ha lefele mozog a lift, akkor 9.882 m/s² - 2 m/s² = 7.882 m/s², ezt kell megszorozni a srác tehetetlenségével. 7.882 m/s²×60 kg ∼ 473 N.
Ha felfelé mozog a lift, akkor 9.882 m/s² + 2 m/s² = 11.882 m/s². 11.882 m/s²×60 kg ∼ 713 N.
A szobamérleg valószínűleg tömeget mutat, de ha erőt, akkor 473 N és 713 N a két esetben, ha tömeget, akkor pedig 48 és 72 kg.
Módosítva: 9 éve
1