Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Beadandó

Főoldal » Középiskola » Fizika
558
Egy 20 m/s kezdősebességgel felfelé dobott test mennyi utat tesz meg 1,2,3 másodperc alatt? Mekkora ezekben a pillanatokban a sebessége? Old meg a feladatot grafikusan is!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1

`v_0` = 20 `m/s`

s = `v_0*t`-`g/2*t^2`

v = `v_0` - `g*t`

t = 1 s esetén:

`s_1` = `20*1`-`10/2*1^2` = 20-5 = 15 m

`v_1` = 20-`10*1` = 10 `m/s`

t = 2 s esetén:

`s_2` = `20*2` - `5*2^2` = 40-20 = 20 m

`v_2` = 20-`2*10` = 0 `m/s`

t = 3 s esetén:

`s_3` = `20*3`-`10/2*3^2` = 15 m

Ez igazából az elmozdulása, a megtett út 20+(20-15) = 25 m

`v_3` = 20-`10*3` = -10 `m/s`

Azaz a sebessége 10 `m/s`, iránya lefelé mutat, azért lett negatív.
0