Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Beadandó

Főoldal » Középiskola » Fizika
515
Egy centrifuga fordulatszáma 600 1/min, a benne lévő zsebkendő 10 cm sugarú körpályán mozog. Mekkora a szövegessége, kerületi sebessége, keringési ideje és centripetális gyorsulása?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
n = 600 `1/(min)` = 10 `1/s`

r = 10 cm = 0,1 m


`omega` = `2*pi*n` = `2*3.14*10` = 62,8 `1/s`

`v_("ker")` = `omega*r` = `62.8*0.1` = 6,28 `m/s`

T = `1/n` = `1/10` = 0,1 s

`a_(cp)` = `omega^2*r` = `62.8^2*0.1` = 395 `m/s^2`
0