Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Beadandó

Főoldal » Középiskola » Fizika
701
Két pontszerű test azonos, 5s periodusidővel egyenletesen mozog 5 és 10 méteres sugarú körpályákon. Hasonlítsd össze a testek fordulatszámát, szögsebességét, kerületi sebességét, centripetális gyorsulását.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1

Ha a periódusidejük megegyezik, akkor a fordulatszámuk is és a szögsebességük is, hiszen az nem függ a körpálya sugarától.

n = `1/T` = `1/5` `1/s`

`omega` = `2*pi*n` = `(2*3.14)/5` = 1,26 `1/s`

A kerületi sebesség, ha kétszerakkora a sugár, kétszerakkora lesz:

`v_(k5)` = `omega*r_5` = `1.26*5` = 6,3 `m/s`

`v_(k10)` = `omega*r_(10)` = `1.26*10` = 12,6 `m/s`

A centripetális gyorsulás is kétszerakkora lesz, a sugarakkal egyenes arányban van:

`a_(cp5)` = `omega^2*r_5` = `5*1.26^2` = 7,9 `m/s^2`

`a_(cp10)` = `omega^2*r_(10)` = `10*1.26^2` = 15,8 `m/s^2`.
0