Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Beadandó

Főoldal » Középiskola » Fizika
925
Egy követ függőlegesen lefelé dobunk 15m/s kezdősebessèggel 25m magasból. Mekkora sebességgel csapódik a fölének, mennyi idő alatt érkezik a földre,mennyi idő alatt teszi meg az utolsó 10 métert?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`v_0` = 15 `m/s`

s = 25 m

s = `v_0*t` + `g/2*t^2`

25 = `15*t` + `5*t^2`

t = 1,2 s (ennyi idő alatt ér a földre)

v = `v_0` + `g*t` = 15 + `10*1.2` = 27 `m/s` (ilyen sebességgel csapódik be).

c,

Mennyi idő alatt teszi meg az első 15 métert?

s = `v_0*t_2`+ `g/2*t_2^2`

15 = `15*t_2` + `5*t_2^2`

`t_2` = 0,8 s

Az első 15 métert 0,8 s alatt teszi meg, a teljes utat pedig 1,2 s alatt, akkor az utolsó 10 métert 1,2-0,8= 0,4 s alatt teszi meg.
0