Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizikai kémia

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
467
Sziasztok! Segítség kellene, hogy a vizsgámra feltudjak készülni. Kitudnátok számolni nekem ezeket lépésről lépésre?

Számítsd ki a térfogati munka értékét, ha 5,2 mol ammóniát párologtatunk el az ammónia -33 fokos forráspontján normál légköri nyomáson.

Mennyi hő szabadul fel, ha 72 g cinket 180 fokról 50 fokra hűtünk le és a fémcink moláris hőkapacitása 24,85 J mol-1fok-1? (Mzn=63)

Köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1

T = -33 °C = 240 K

W = `-p*DeltaV` = `-n*R*T` = `5.2*8.314*240` = 10376 J = 10,38 kJ

A térfogatváltozás az ammóniagáz térfogata.

2.

Q = `c*n*DeltaT` = `c*m/M*DeltaT` = `24.85*72/63*(50-180)` = -3692 J

3692 J hő szabadul fel.
0