Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Házi feladat

Főoldal » Középiskola » Fizika
8815
Sziasztok! Segítségeteket kérném, mert ezt az anyagot egyelőre még nem nagyon értem.
Feladat: Egy autó gyorsulása 1,7 m/s2, ha 2000N erő gyorsítja. Mekkora a tömege, ha a mű 0,03?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
#feladat
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Van súrlódás.
`µ="0,03"` a súrlódási tényező.
A súrlódás a nyomóerőnek a mű-szöröse. A nyomóerő vízszintes talajon `m·g` (ekkora erővel nyomja a test a talajt), tehát a súrlódási erő (röviden súrlódás) ennyi:
`F_s=µ·m·g`

A testre két erő hat:
- húzóerő: `F=2000\ N` (a feladat szerint ez az erő gyorsítja, de ez nem igaz; ekkora erővel húzza a motor)
- súrlódás: `F_s`
A súrlódás ellentétes irányú, mint a húzóerő.
Ennek a két erőnek az eredője gyorsítja:
`F_e=F-F_s`
Newton második törvénye:
`F_e=m·a`

Több képletet nem kell felírni, már csak be kell helyettesíteni. Egyedül a tömeg az ismeretlen.
Fejezd be.
0