Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika 10. Hőtanban kérek szépen segítséget!

Főoldal » Középiskola » Fizika
595
160g, 15C -os neongáz felmelegedett 58C-ra, hogy közben a térfogata nem változott (M= 20 g/ mol)
a)Mekkora a fajhője állandó térfogaton?
b)Mennyi hőt vett fel a környezetétől?
c)Mennyi a belső energiája?
d)Mennyi munkát végzett közben a gáz?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1

a,

Ideális gázok fajhője állandó térfogaton:

`c_V` = `f/2*R/M` = `3/2*8.314/20` = 0,624 `J/(g*K)` = 12,471 `J/(mol*K)`

b,

Q = `cV*m*DeltaT` = `0.624*160*(58-15)` = 4290 J

c,

n = `160/20` = 8 mol

T = 58 °C = 331 K

`E_b` = `f/2*n*R*T` = `3/2*8*8.314*331` = 33023 J = 33 kJ

d,

A munkavégzés kiszámításához szükséges a belső-energiaváltozás.

`DeltaU` = `f/2*n*R*DeltaT` = `3/2*8*8.314*(58-15)` = 4290 J

W = `DeltaU`-Q = 4290-4290 = 0

vagy:

W = `-p*DeltaV`; mivel `DeltaV` = 0, ezért nincs térfogati munka.
0