Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nyomás

Főoldal » Általános iskola » Fizika
627
A mellékelt ábrán látható vékony U alakú cső bal szára nyitott, jobb szára zárt. A bal oldali szárba 13600 kg/m3sűrűségűhiganyt töltünk, amíg ki nem alakul az ábrán látható helyzet. Határozd meg a jobb oldali szárba szorult levegő p nyomását, ha h1=1m és h2= 24 cm.A légköri nyomás értéke 101000 Pa, g = 10 N/kg.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1

A csőben a bal és jobb oldali szárban a higanyban azonos magasságon a nyomás egyenlő.

`p_0` + `rho*g*h_1` = `p_("levegő")` + `rho*g*h_2`

`p_("levegő")` = `p_0` + `rho*g*(h1-h_2)` = 101000+`(13600*10*(1-0.24))` = 204360 Pa
1