Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
3765
Van két fémrudunk. Az első 270 g aranyat és 30 g rezet, a másik 400 g aranyat és 100 g rezet tartalmaz. Hány g-ot vegyünk az egyik, illetve másik fajtából, hogy 400 g 825 ezrelékes finomságú ötvözetet kapjunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
825 ezredes finomság: az ötvözet 825/1000 része arany.

Az elsőben 300 grammban van 270 g arany

A másodiknál 500 grammban van 400 g arany


Ha pl. az elsőből nem 300, hanem csak x grammot veszünk, akkor abban x·270/300 gramm arany lesz. (Ez ugye érthető?)


Vegyünk az elsőből x grammot, a másodikból y grammot.


Az összes tömeg: x+y = 400 g

Az össz arany mennyisége: x·270/300 + y·400/500

Ennek 400·825/1000-nek kell lennie.


Ezzel van két egyenletünk, két ismeretlenünk, meg lehet egyszerűen oldani. A levezetést rád bízom.


(Az fog kijönni, hogy x=100 g, y=300 g)

0