Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Olvadáshő-fajhő

Főoldal » Általános iskola » Fizika
578
Ismeretlen mennyiségű, 32,5 oC-os hőmérsékletű vizet hűtőszekrénybe téve azt tapasztaljuk, hogy
t1=5 perc alatt 24oC-ra hűl le, majd további t2=1 óra múlva a víz éppen teljes egészében jéggé válik.
Mennyi a jég olvadáshője, ha a víz fajhője c=4200 J/kgK?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
A fajhő azt mondja meg, hogy 1 kg anyag 1 K-el történő hőmérséklet változtatásához mennyi energiát kell közölni, elvonni. Ez csak akkor igaz, ha nem történik halmazállapot változás.
Halmazállapotváltozás során az anyag egy új struktúrába rendeződik, mely energia felvétellel/felszabadulással jár. Jelen esetben olvadás/fagyáshőről beszélhetünk, ami azt mondja meg, hogy 1 kg anyag fagyása/olvadása során mennyi energia változás történik.

Az adott időből meghatározható egy hűtési teljesítmény, azaz időegység alatt mennyi energiát von el a vízből a rendszer. Jelen példa esetén feltételezem, hogy a hűtőgép minden időegységben ugyanazon adott energiát vonja el a víztől.
`P_h = (m c (T_1-T_2)) / t_1`
Illetve felírható, hogy ez a hűtési teljesítmény az 1 óra alatt hogyan fagyasztja meg a vizet:
`t_2 P_h = mcT_2 + mL_o`

(`m` - víz tömege, `P_h` hűtési teljesítmény, `L_o` olvadáshő, `T_2 = 24`, `T_1 = 32.5` hőmérsékletek)

Első egyenletet a másodikba írva:

`t_2 P_h = t_2 (m c (T_1-T_2)) / t_1 = mcT_2 + mL_o`
`m` -el egyszerűsítve
` t_2 (c (T_1-T_2)) / t_1 = cT_2 + L_o`
`L_o = t_2 (c (T_1-T_2)) / t_1 - cT_2`

Behelyettesítve: `L_o = 327.60 "kJ"/"kg"`
Módosítva: 6 éve
0