Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

FOGALMAZÁS: erkölcsi normák: írott és íratlan törvények

673
Erről kell fogalmazást írnom etikára. A4-esen fél oldal elég. Segítene valaki pár gondolattal? Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Egyéb

Válaszok

1
Egy ilyen fogalmazást azzal kezdenék, hogy milyen szabályok vannak (illemszabályok, házirend, KRESZ, törvények, Magyar Helyesírás szabályai, stb), utána pedig különbséget tennék az írott és íratlan között. Amit írásban rögzítenek, azt alapvetően kötelesek vagyunk betartani (főleg, ha törvényről van szó), míg az íratlan szabályok útmutatóul szolgálnak.
Mind a két típusra példát írnék, és az alapján hasonlítanám össze. Például az iskolai házirendből egy pontot ki lehet emelni, vagy bármilyen más témából. Etika tantárgyra például egy illemszabályt is elővehetünk.
Például hogyan illik viselkedni bizonyos helyzetekben, aktuális példát is lehet rá hozni (tél van, hideg, sapka és kesztyű levétele fiúk és lányok esetében), akár a mindennapi életből is ki lehet ragadni egy példát.
Vagy, nemrég változott a helyesírásunk, ami nem törvény, mégis illik betartani, hogy normális, művelt, igényes emberek legyünk és érthető legyen, amit írunk.
Több, mint egy oldalt is lehet erről írni, ha bő lére van eresztve.
Remélem segített.
Módosítva: 3 éve
0