Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valószínűségszámítás|Teljes valószínűség vagy Bayes-tétel|Táblázat kép csatolva|

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
489
A következő táblázat az autóvezetők életkor szerinti éves baleseti statisztikáit tartalmazza.

Ha egy adott évben az autóvezető nem okozott balesetet mekkora a valószínűsége, hogy 50 évnél idősebb?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
`P(51^+ | "nincs baleset" )=?`

Bayes tétellel:
`P(51^+ | "nincs baleset" )=(P("nincs baleset" | 51^+) P(51^+))/(P("nincs baleset"))`

Ezek közül néhány leolvasható a táblázatból:
`P("nincs baleset" | 51^+)=1-0.04`
`P(51^+)=0.35`
`P("nincs baleset")=...` ezt meg a teljes valószínűség tételével lehet kiszámolni:
`P("nincs baleset")=P("nincs baleset" | 30^-)P(30^-)+P("nincs baleset" | "31-50")P("31-50")+`
`+P("nincs baleset"|51^+)P(51^+)=`
`=(1-0.06)·0.2+(1-0.02)·0.45+(1-0.04)·0.35`
Fejezd be...
0