Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tengelyes tükrözés fogalma+tulajdonságai

Főoldal » Általános iskola » Matematika
5244
Valaki le tudná írni a tengelyes tükrözés fogalmát + tulajdonságait?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A tengelyes tükrözésnél adott a síkban egy egyenes, ez a tükrözés tengelye. Az adott egyenesre (t) vonatkozó tengelyes tükrözésnél minden a t egyenesre illeszkedő pont képe önmaga. (AºA')
Ha egy P pont nem illeszkedik a tükrözés tengelyére, akkor a P pont tükörképe az a P' pont, amelyre fennáll, hogy az adott tengely a PP' szakasz felezőmerőlegese.
A tengelyes tükrözés kölcsönösen egyértelmű hozzárendelés a sík pontjai között.

A tengelyes tükrözés tulajdonságai

A pont ugyanolyan távolságra van a tengelytől, mint a tükörképe.
PT=P'T'


A vetítősugár merőleges a tengelyre.
PP't

A szakasz és tükörképe egyező hosszúságú.
AB=A'B'


Egy közös pontból kinduló két félegyenes két végtelen síkrészt határoz meg, melyeket szögtartománynak nevezünk.

A szög és tükörképe ugyanakkora.
ß=ß'

Két síkbeli alakzat egybevágó, ha mozgatással (pl. eltolás, forgatás, tükrözés) egymásba vihetők.

Az alakzat és tükörképe egybevágó.
ABC ∆egybevágóság jele A'B'C' ∆

A körüljárás iránya a szomszédos csúcsok sorrendje. A körüljárás iránya az óramutató járásával egyező vagy ellentétes lehet.

A tengelyes tükrözés megváltoztatja a körüljárás irányát.


Azokat a pontokat nevezzük helybenmaradó pontoknak, amelyeknek a képe egy transzformáció során önmaguk. Tükrözésnél például ilyenek a tengely pontjai.
Módosítva: 9 éve
0