Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Binomiális és Poisson eloszlás

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
489
Egy teszt megírására 90 perc áll rendelkezésre, a megírási idő normális eloszlású
valószínűségi változó 65 perc várható értékkel és 10 perc szórással. Mekkora valószínűséggel
végez valaki kevesebb, mint háromnegyed óra alatt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Normális eloszlást ma már lehetne simán a számítógéppel kiszámolni, mondjuk itt:
https://www.wolframalpha.com/input/?i=P%28x+%3C+45%29+where+x+%7E+normal+distribution%2865%2C+10%29

Kézzel számolni reménytelen, ezért csináltak nagy táblázatokat, amikkel kevés számolással kijön a keresett valószínűség. Pontosabban egyetlen egy táblázatot csináltak, ami a standardizált normális eloszlás értékeit adja, és az éppen keresett eloszlást standardizálni kell először, hogy lehessen a táblázatot használni. (A fenti linknél nem kellett tábnlázatot használni, nem is standardizáltam lekérdezés előtt.)

Most az eloszlás ilyen: a 90 perc adat semmit nem jelent. `μ=65`, `σ=10`, és azt keressük, hogy mennyi a `P(ξ ≤ 45)` értéke.

Standardizálás:
`X=45 quad → quad z=(X-µ)/σ=(45-65)/10=-2`
A táblázat pl. itt van:
http://math.bme.hu/~eczirok/dok/2018_19_01/A3/standard_normalis_eloszlas.pdf
Ez maga a haranggörbe megadása. Spórolósan csak a fele van meg a táblázatnak, az a fele, amikor a `z` értékek pozitívak. A másik oldalra nincs szükség, hisz a haranggörbe szimmetrikus a µ-re, illetve standardizált esetben a 0-ra. Most pl. `z` negatív, ezt így kereshetjük meg:
`Φ(z)=Φ(-2)=1-Φ(2)=1-0.9772=0.0228`

Kész.
Ugyanaz jött ki, mint az első linkkel is.
0