Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia, sztöchiometriai számítás

Főoldal » Középiskola » Kémia
1428
200 cm³ 20 m/m%-os, 1,10 g/cm³ sűrűségű sósavoldattal éppen annyi nátrium-karbonátot reagáltatunk, hogy a hidrogén-klorid fele megmaradjon. Számítsuk ki, mekkora tömegű nátrium-karbonát szükséges ehhez, mekkora térfogatú, standardállapotú szén-dioxid képződik a reakció során, és milyen lesz a maradék oldat tömegszázalékos sav- és sótartalma?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, számolás
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`Na_2CO_3` + 2 `HCl` = `NaCl` + `H_2O` + `CO_2`

`M_(HCl)` = 36,5 `g/(mol)`

`M_(Na_2CO_3)` = 106 `g/(mol)`

`M_(CO_2)` = 44 `g/(mol)`

`M_(NaCl)` = 58,5 `g/(mol)`

V = 200 `cm^3`

Ennek az oldatnak a tömege m = `rho*V` = `200*1.1` = 220 g

100 g oldatban van 20 g HCl

220 g oldatban van `220/100*20` = 44 g HCl

Ennek csak a fele reagál el (22 g), ami `22/36.5` = 0,6 mol

A reakcióegyenlet szerint ez feleannyi, azaz 0,3 mol nátrium-karbonáttal reagál el.

Ennek a tömege `0.3*106` = `color{red}"31,8 g"` `Na_2CO_3` szükséges.

Keletkezik 0,3 mol `CO_2`, ami standard körülmények között `0.3*24.5` = `color{red}"7,35"` `dm^3` `CO_2`. (Ez `0.3*44` = 13,2 g `CO_2`, ennyivel csökkent az oldat tömege).

Az oldatunk tömege:

220 g HCl-oldat + 31,8 g `Na_2CO_3` - 13,2 g `CO_2` = 238,6 g oldat

238,6 g oldatban van 22 g HCl

100 g oldatban van `100/238.6*22` = 9,22 g HCl

`color{red} "Az oldat savra nézve 9,22 tömeg%-os."`

238,6 g oldatban keletkezik 0,3 mol NaCl, ami `0.3*58.5` = 17,55 g NaCl

100 g oldatban keletkezik `100/238.6*17.55` = 7,36 g NaCl

`color{red} "Az oldat sóra nézve 7,36 tömeg%-os."`
3