Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenletes körmozgás

Főoldal » Középiskola » Fizika
750
Mennyi idő telik el 12 óra (dél) után, míg a két mutató egymással 90°-os szöget zár be?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, Egyenletes, Körmozgás, állandó, 9. osztály, Középiskola, szögsebesség, Körmozgások, Radián, RAD
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A nagymutató (percmutató) 3600 másodperc alatt megtesz 360 fokot

x másodperc alatt megtesz `x/3600*360` = `x/10` fokot.

A kismutató (óramutató) 3600 másodperc alatt megtesz `360/12` = 30 fokot.

x másodperc alatt megtesz `x/3600*30` = `x/120` fokot.

Mikor lesz a kettő különbsége 90 fok?

`x/10` - `x/120` = 90

`(11x)/120` = 90

x = `90*120/11` = 981

Ennyi másodperc telik el ( = 16 perc 21,81 másodperc)

Azt lehet sejteni az elején, hogy kb 15 perc telik el (kicsit több), az már a megoldáshoz egy kis indulást ad.
1