Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

V-hőtan

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
646
Az oxigéngyárban az 50 literes palackokat 150 bar nyomásig töltik fel 15Cfok hőmérsékleten.
Mekkora a palackban lévő gáz tömege? Az O2 gáz moláris tömege 16 gramm/mol.
Mekkora lesz a palackban a nyomás, ha 2 kg oxigént elhasználunk és a benne maradt gáz 20Cfokra melegszik?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
V = 50 l = 0,05 `m^3`

`p_1` = 150 bar = `1.5*10^7` Pa

`T_1` = 15 °C = 288 K

`M_(O_2)` = 32 `g/(mol)` (Bocs itt más adatot használok, ez az igazi). = 0.032 `(kg)/(mol)`

pV = nRT = `(m/M)*R*T`

`m_1` = `(p_1*V*M)/(R*T_1)` = `(1.5*10^7*0.05*0.032)/(8.314*288)` = 10,02 kg


`m_2` = 10.02-2 = 8,02 kg

`T_2` = 20 °C = 293 K

`p_2` = `(m_2*R*T_2)/(M*V)` = `(8.02*8.314*293)/(0.032*0.05)` = 12215414 Pa = 122 bar

0