Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

V-ütközés

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
485
Egy 250kg tömegű, 10 m/s nagyságú sebességgel mozgó test rugalmatlanul ütközik egy 4000 kg-os, 5 m/s nagyságú sebességgel mozgó testtel. Mekkora lesz az ütközés utáni (közös) sebességük, ha az ütközés előtti sebességek 45fokos szöget tártak be? Mekkora energiaveszteség jellemzi a kölcsönhatást?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
`I_1=m_1·v_1=2500\ kg m/s`
`I_2=m_2·v_2=20000\ kg m/s`
`α=45°`
A két impulzus vektoriális összegét kell kiszámolni, az lesz az `I_e` eredő impulzus. Mivel rugalmatlan ütközés történt a két test "összeragad" és közös `v_e` sebességgel megy:
`I_e=(m_1+m_2)·v_e`
Ha kitaláljuk az `I_e` eredő impulzust, ebből kijön a `v_e` sebesség.

Legyen mondjuk az `I_1` iránya a vízszintes tengelyen, ehhez képest `α` szögben jön az `I_2` nagyobb test. Annak az impulzusát érdemes felbontani egy `I_1`-gyel párhuzamos, és egy arra merőleges komponensre:
`I_(2p)=I_2·cos\ α=I_2·sqrt2/2=...`
`I_(2m)=I_2·sin\ α=I_2·sqrt2/2=...`
("véletlenül" egyformák, de az irányuk merőleges!)
Az eredőnek is két komponense lesz:
`I_(ep)=I_1+I_(2p)=...`
`I_(em)=0+I_(2m)=...`
Az eredő pedig pitagorasszal számolható:
`I_e=sqrt(I_(ep)^2+I_(em)^2)=...` számold ki, aztán abból kijön a `v_e`.

(A közös sebesség irányát is ki lehet számolni arkusz tangenssel, de azt most nem kérdezték.)

Energia:
Kezdetben ennyi:
`E_k=1/2 m_1v_1^2+1/2 m_2v_2^2`
A végén pedig:
`E_v=1/2 (m_1+m_2)v_e^2`
Számold ki őket és a különbségüket. (A különbség lesz az energiaveszteség, ami arra fordult, hogy összeragadjon meg deformálódjon a két test.)
0