Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

V-tapadás

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
426
Egy teherautó 25 m sugarú vízszintes kanyarban 18km/h sebességgel halad. A rakfelület és a rajta lévő 40 kg-os bútor között a tapadási együttható 0,2. Megcsúszik-e a bútor a kanyarban, ha nincs rögzítve. Mekkora a bútorra ható tapadási erő?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
m = 40 kg

v = 18 `(km)/h` = 5 `m/s`

r = 25 m

`mu` = 0,2

`F_(cp)` = `(m*v^2)/r` = `(40*5^2)/25` = 40 N

`F_t` = `mu*m*g` = `0.2*40*10` = 80 N

`F_(cp)` < `F_t`, ezért nem csúszik meg.
0