Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kristályvíztartalmú vegyületek

Főoldal » Középiskola » Kémia
1370
Átlagosan hány mol kristályvizet tartalmaz annak a nátrium-karbonátnak 1 molja, melynek bizonyos tömegét azonos tömegű, enyhén felmelegített vízben feloldva, majd az oldatot 0°C-ra hűtve, a visszamaradó oldat tömege a teljes rendszer 1/4-e? 0°C-on 100g víz 7,0 g nátrium-karbonátot tart az oldatban, és a telített oldattal Na2CO3 • 10 H2O összetételű kristályok tartanak egyensúlyt.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

Kiindulhatunk 100 g vízből, aztán majd megállapítjuk a tömegarányokat. Ebben feloldunk 100 g y kristályvizes nátrium-karbonátot. Az rendszerünk össztömege 100+100 g lesz, amiből `(100+100)*1/4` = 50 g a telített oldat tömege és a 10 kristályvizes nátrium-karbonát tömege 100+100-50 = 150 g

`100*0` + `100*106/(106+18y)` = `50*7/107` + `150*106/286`

y = 4,11

Átlagosan 4,11 mol kristályvizet tartalmaz a nátrium-karbonát.
1