Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Afolyadékok nyomás pls

Főoldal » Általános iskola » Fizika
6226
1. Mekkora a hidrosztatikai nyomás a Tisza vizében 5 méter mélységben?
2. Mekkora a 70 cm magas higanyoszlop hidrosztatikai nyomása?
3. egy úszómedence méretei: 25 méter ×12 méter 2 méter. Mekkora a medence alján a víz nyomása a medencében 1,6 méter magasan áll a víz ?
4 mekkora a víz nyomása a tengeralattjáró ajtaján ha 100 méter mélyen van a felszín alatt a tenger sűrűsége 1030 kilogramm /méter a köbön
5. 14 méter magas és 2 méter átmérőjű henger alakú tartály háromnegyed részéig töltünk meg vízzel. Mekkora a nyomás és a nyomóerő az edény alján?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
1,

`rho_v` = 1000 `(kg)/m^3`

g = 10 `m/s^2`

h = 5 m

`p_h` = `rho_v*g*h` = `1000*10*5` = 50000 Pa


2,

`rho_(Hg)` = 13600 `(kg)/m^3`

h = 0,7 m

`p_h` = `rho_(Hg)*g*h` = `13600*10*0.7` = 95200 Pa = 95,2 kPa


3,

p = `rho*g*h` = `1000*10*1.6` = 16000 Pa = 16 kPa


4,

h = 100 m

`rho` = 1030 `(kg)/m^3`

`p_v` = `rho*g*h` = `1000*10*100` = 1000000 Pa = 1 MPa


5,

d = 2 m

h = `14*3/4` = 10,5 m


p = `rho*g*h` = `1000*10*10.5` = 105000 Pa = 105 kPa

A = `(d^2*pi)/4` = `(2^2*3.14)/4` = 3,14 `m^2`

F = `p*A` = `105000*3.14` = 329867 N
0