Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ezt Hogyan ??

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1743
Egy 25m széles úton két szemközti ház közé kifeszített egy huzalra egy lámpát rögzítettek,melynek "belógása" 50cm. Milyen hosszú a huzal? (Ui:ez a pitagorasz tétel )
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Pitagorasz tétel
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Ez nem a Pitagorasz-tétel, hanem azt kell alkalmazni a megoldáshoz.

Feltesszük, hogy középre függesztjük a lámpát, ekkor az eredeti állapot és a megnyúlás utáni állapotot egy ábrára rajzolva egy egyenlő szárú háromszöget kapunk, melynek alapja 25 méter, az alaphoz tartozó magasság 50 centiméter=0,5 méter. A magasságról tudjuk, hogy merőleges az alapra és felezi azt, ezért két derékszögű háromszöget nyerünk, ahol a befogók hossza 0,5 méter és 25/2=12,5 méter, ha az átfogó hossza x, akkor felírható a Pitagorasz-tétel:

0,5²+12,5²=x², erre ~12,51=x adódik, tehát az átfogó hossza 12,51 méter. Mivel ebből 2 van, ezért a huzal hossza 2*12,51=25,02 méter.
1

Csatoltam képet.
1