Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia: 10.osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
622
Hány m3 standard állapotú metán klórozásához elegendő 50 dkg cseppfolyós klór, ha feltételezzük, hogy klórmetán keletkezik?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`CH_4` + `Cl_2` = `CH_3Cl` + HCl

`M_(Cl_2)` = 71 `g/(mol)`

500 g klór az `500/71` = 7,042 mol klórgáz, ami reagál 7,042 mol metánnal

1 mol standardállapotú metán 24,5 `dm^3`

7,042 mol metán `7.042*24.5` = 172,53 `dm^3` = 0,173 `m^3`

0,173 `m^3` metánhoz elég a megadott klórgáz.
0