Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Eredő ellenállás számítás (vegyes)

Főoldal » Középiskola » Fizika
3536
Ezeket kellene kiszámolni soros és párhuzamos kapcsolás szerint.
Jobb sarokban az adott ellenállás értékét megtalálod.
Előre is nagyon köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Belülről kifelé kell mindig menni. Vagyis először azoknak az eredőjét kell számolni, amik a legközelebb vannak egymáshoz, aztán gondolatban helyettesíteni a kiszámolt eredővel. Legközelebb alatt azt kell érteni, amiken tuti látszik, hogy vagy sorban, vagy párhuzamosan vannak egymáshoz képest és nincs a közelben "zavaró" másik ellenállás.

Ez így biztos elég érthetetlen, mutatom egy példán: Mondjuk a 7) feladat:

- A legközelebb az `R_2,R_3` van egymáshoz, azok sorba vannak kötve, tehát össze kell adni őket. Az eredőjüket nevezzük `R_"23"`-nak:
`R_"23"=R_2+R_3=6\ kΩ+4\ kΩ=10\ kΩ`
- Aztán az `R_5,R_6` is ugyanolyan közel vannak, azok is soros kapcsolásban:
`R_"56"=R_5+R_6=7\ kΩ+1\ kΩ=8\ kΩ`
- Ezt a fenti két eredő ellenállást gondolatban rajzold oda az eredetiek helyébe, de akár más színnen igaziból is odarajzolhatod.
- Most a "legközelebb" az `R_"23",R_4,R_"56"` ellenállások vannak. Azért ezek, mert ezek tuti simán párhuzamosan vannak kapcsolva, szóval nincs "zavaró" ellenállás a közelben. Mondjuk ha azt gondolnád, hogy az `R_1,R_"23"` is közel van egymáshoz, az azért nem igaz, mert a kettő között van egy csomópont, ahonnan mehet az áram a többi ellenállás felé, szóval ott vannak közöttük "zavaró" ellenállások. Ezzel szemben az `R_"23",R_4,R_"56"` ellenállások között nincs egy zavaró sem, mert az `R_1` nem ezek közé kapcsolódik.
Ez a három ellenállás párhuzamosan van kötve, tehát a reciprokaik adódnak össze:
`1/R_"23456"=1/R_"23"+1/R_4+1/R_"56"=1/(10\ kΩ)+1/(5\ kΩ)+1/(8\ kΩ)=17/(40\ kΩ)`
`R_"23456"=40/17\ kΩ`
- Most már csak az `R_1` és az `R_"23456"` vannak, méghozzá sorosan. Ezek összege az eredő:
`R_"123456"=R_1+R_"23456"=2\ kΩ+40/17\ kΩ=74/17\ kΩ`

--------------
Próbáld megérteni mindegyik lépést, aztán próbáld a többit hasonlóan megcsinálni. Ha valamelyikkel elakadsz, írj megjegyzést ide.
0