Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Derivált közelítése és séma felírás feladat

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
601
A csatolt feladatot szeretném megoldani.
Ezen példák alapján: https://sze-gyor.videotorium.hu/hu/recordings/34559/elsorend-derivaltat-kozelito-sema
és
https://sze-gyor.videotorium.hu/hu/recordings/34562/masodrend-derivaltat-kozelito-sema

Csak az általam csatolt feladatban máshogy vannak felírva a dolgok, x0 és f0:=f(x0)-t se adtak meg...

Fontos lenne, válaszokat nagyon köszönöm !!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
derivált, közelítés, konstrualas, séma, felírás
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

5
azt kell először észrevenni, hogy mi lesz xn értéke általánosan felírva h-val, jelen esetben xn= ((n^2/2+n/2)-1)*h

Ha ezt az egyenletet helyesttesítjük x2 helyére f függvényben, akkor egyenértéket kapunk, ahol most az f fg. már csak "n"től és "h"tól függ.

a, Egyszer deriváljuk h szerint a függvényünket, ami (n^2/2+n/2)-1) lesz.
b, kétszer deriváljuk h szerint az f függvényt, ami nulla lesz.
0

Sikerült végül valahogy megoldanom a videó alapján készült módszerrel.

Ez így helyes végeredménynek?

Köszönöm a segítséget!
0

Nézzük azt az általánosabbnak tűnő tételt:

Vegyük tehát a legalább `n`-szer deriválható `f(x)` egyváltozós valós függvényt és
legyen `x,a in dom(f(x))`.

Ekkor igaz lesz a következő séma:

`f(x)-f(a)=f'(a)(x-a)+frac{f''(a)*(x-a)^2}{2!}+frac{f'''(a)*(x-a)^3}{3!}+O((x-a)^4)`

Mivel `x_1=-h`, `x_2=0` és `x_3=2h`; alkalmazzuk a fenti sémát egyszer úgy, hogy
`x=x_1` és `a=x_2`, majd `x=x_3` és `a=x_2` legyen.

Tehát egyszer

`f(x_1)-f(x_2)=-f'(x_2)*h+frac{f''(x_2)*h^2}{2!}-frac{f'''(x_2)*h^3}{3!}+O(h^4)` `(1)`

Másodszor

`f(x_3)-f(x_2)=f'(x_2)*2h+frac{f''(x_2)*(2h)^2}{2!}+frac{f'''(x_2)*(2h)^3}{3!}+O(h^4)` `(2)`

`2*(1)+(2)` alapján előállítható lesz `f''(x_2)`.

`frac{2*f_1-3*f_2+f_3}{3*h^2}=f''(x_2)+O(h)`.


`(1)-frac{1}{4}*(2)` alapján előállítható lesz `f'(x_2)`.

`frac{3*f_2+f_3-4*f_1}{6*h}=f'(x_2)+O(h^2)`.


Nézz rá még a 26549-es példa megoldására is.









Módosítva: 6 éve
1

Csupán annyit szeretnék megtudni, hogy itt amikor 0-val szorzom az Ordó értékét akkor az ott eltűnik ? Ha igen, akkor a hibát tudom valahonnal, hogy elsőrendű a sémám?

Segítséget nagyon köszönöm, fontos lenne megtudnom ezt.
0

Tehát egyszer (I.)

`x=x_1=x_2-2h=-2h`; `x-x_2=-2h`

`f(x_1)=f(x_2)-2*h*f'(x_2)+2*h^2*f''(x_2)-frac{4}{3}*h^3*f'''(xi_1)`

Másodszor (II.)

`x=x_3=x_2+2h=2h`; `x-x_2=2h`

`f(x_3)=f(x_2)+2*h*f'(x_2)+2*h^2*f''(x_2)+frac{4}{3}*h^3*f'''(xi_2)`

Megjegyzés: a videótoriumban is `xi_1` és `xi_2` szerepel és nincsenek
a deriváltak a harmadik hatványon.

I.-II. alapján kijön

`frac{f_1-f_3}{-4h}=f'(x_2)+frac{f'''(xi_1)}{3}*h^2+frac{f'''(xi_2)}{3}*h^2`

így

`f'(x_2)=frac{f_3-f_1}{4h}+O(h^2)`

I.+II. alapján kijön

`frac{f_1+f_3-2f_2}{4h^2}=f''(x_2)-frac{f'''(xi_1)}{3}*h-frac{f'''(xi_2)}{3}*h`

így

`f''(x_2)=frac{f_1+f_3-2*f_2}{4h^2}+O(h)`

Módosítva: 6 éve
1