Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
508
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

2
Ha netán nem látható a függvény
0

Gondolom az alap dolgok (értel. tart, paritás, tengelymetszet) mennek, a deriválással lehet problémád. Az a lényeg, hogy az exponenciális függvényeket át kell alakítani `e` alapúra:
`6=e^("ln"\ 6)`
`6^(x^4+2)=e^("ln"\ 6·(x^4+2))`
és akkor már könnyű deriválni, hisz `e^x` deriváltja önmaga, ha meg `x` helyett egy függvény van az exponensben, akkor szorozni kell annak a deriváltjával még:
`d/dx 6^(x^4+2)=d/dx e^("ln"\ 6·(x^4+2))=e^("ln"\ 6·(x^4+2))·("ln"\ 6·(4x^3))=6^(x^4+2)·4x^3·"ln"\ 6`
Még egyszer is kell deriválni, az meg már szorzat deriválását is behozza a belső függvényen túl még.
Próbáld meg... ha elakadsz, szólj.
0