Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítsetek kérlek!

Főoldal » Középiskola » Matematika
2733
Érettségi találkozón mindenki mindenkinek adott egy fényképet. Összesen 342 fénykép cserélt gazdát. Hányan voltak jelen a találkozón?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Egy ember, mindenkinek ad fényképet, tehát N-1 fényképet ad, ahol N a jelenlévők száma. Egy ember mindenkitől kap is fényképet, tehát N-1 fényképet ad. Egy csere, feltételezem, azt jelenti hogy adok, és kapok is fényképet, tehát. Ha ezt N jelenlévőre feltételezzük, akkor mindenki (N-1) fényképet cserél, de fejenkét, tehát N*(N-1)= az összes cserével, azaz 342,vel, Innen N2-N= 342
A két megoldás N-re -18 és 19, mivel negatív létszámú nem lehet az osztály, ezért 19en voltak jelen a találkozón
0

Az osztály létszáma: x
Aki cserélt: x-1
Összesen : 342

x(x-1)=342
x'2- x=342
X'2-x-342=0

1 plusz mínusz gyök alatt 1+(4*1*342) az egész osztva 2-vel. A két megoldás a 19 és 18 ha elvégezzük az ellenőrzést akkor a 19 lesz a helyes megoldás.
0