Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki el tudná nekem ezt magyarázni?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1067
Sziasztok! Kérnék egy kis segítséget.
Nos ez lenne a feladat:
Két pozitív szám aránya 3:7. Ha a nagyobb számból elveszünk 200-at, akkor a kisebb eredeti szám és a kivonás után kapott szám aránya 7:3. Melyik az eredeti két pozitív egész szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Akkor a két szám legyen `3*x` és `7*x`.

A mondatra felírunk egy egyenletet:

`(3x)/(7x-200)` = `7/3`

Ezt pedig megoldjuk.

9x = 49x-1400

40x = 1400

x = `1400/40` = 35

A keresett számok:

`3*35` = 105 és `7*35` = 245

Ellenőrzés:

245-200 = 45

`105/45` = `(3*5*7)/(3*3*5)` = `7/3`
0