Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia: 10.osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
886
Hány cm3 bróm szükséges 7g pent-1-én brómaddíciójához? (A bróm sűrűsége: 3.1 g/cm3)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`C_5H_10` + `Br_2` = `C_5H_(10)Br_2`

`M_(C_5H_(10))` = 70 `g/(mol)`

`M_(Br_2)` = 160 `g/(mol)`

1 mol pentén reagál 1 mol brómmal

70 g pentén reagál 160 g brómmal

7 g pentén reagál `7/70*160` = 16 g brómmal

Ennek a térfogata:

V = `m/rho` = `16/3.1` = 5,16 `cm^3`

5,16 `cm^3` bróm szükséges a reakcióhoz.
0