Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

8 osztályos matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
547
Hogyan kell ezt a feladatot megoldani? Előre is köszönöm a segítséget! (e, feladat kell)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Csak az 'e' feladat kell?
0

e)
A hasáb alapja egy 5 cm oldalhosszúságú egyenlő oldalú háromszög.
Szükségünk lesz a 3szög területére, ez T=a*m/2
A magasságot Pitagorász-tétellel számoljuk ki.
2,5² + m² =5² , ebből m=4,33 cm
T= 5*4,33/2=10,825 cm²

A hasáb térfogata az alapterület és a magasság szorzata.
V=T*m
V=10,825*5=54,125 cm³

A hasáb felszíne a határoló lapok területének összege.
Ezt a hasábot az egyenlő oldalú 3szög és három darab, 5 cm oldalhosszúságú négyzet határolja.
A 3szög területét fent kiszámoltuk.
A négyzetek területe pedig T=a*a=a²

A=10,825 +3*25=85,825 cm²
0