Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
634
Nem tudom megoldani.A henger alakú hirdető oszlop: r.: 55cm, d.:110cm, m:2.35m. Hány darab 69x46 cm nagyságú plakátot tudunk ragasztani rá.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Ha a plakátokat a megadott méretben és irányban kell felragasztani, akkor a következőképpen számolható ki:
A henger kerülete: `K=2*r*pi = 2*55*pi=293.6 cm`
Ezt ha elosztjuk a 69 cm-rel, megkapjuk, hogy hány plakát fér el körbe: 269.6/69=4.25
Így ha nem akarjuk leragasztani az egyik plakát 75%-át, akkor 4 plakát fér el körbe.
Megnézzük, hogy a magasság esetén, hány plakát fér egymás alá: 235/46=5.1
Ez alapján 5 plakát fér egymás alá, vagyis összesen (átfedés nélkül) 5*4=20 plakát ragasztható a hirdető oszlopra.

Ha átfedés is megengedhető, sőt egymásra is ragaszthatunk plakátot, akkor amennyi palkátunk van.

Ha csak a területeket vizsgálnánk, akkor `(2*55*pi*235)/(69*46)=21.73\ ⇒` 21 plakát jönne ki
Az üres területekre szétragasztgathatnánk még egy plakátot, de csak részletekben...

Válassz, hogy melyik megoldás szimpatikus
Módosítva: 6 éve
0