Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
641
Nem értem a házi feladatom. Egy árú árát először leszállítják 12% -kal majd felemelik 6.8% kal. így az árú 5850 ft lesz. Mennyi volt az eredeti ára?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Az áru ára volt x Ft. Leszállítják 12%-kal, akkor lett az ára `(1-0.12)*x` = 0,88x Ft.

Ezután felemelték 6,8 %-kal, akkor az új ár lett `0.88x*1.068` = 0,93984x ; ami éppen 5850 Ft

0,93984x = 5850

x = `5850/0.93984` = 6224 Ft volt az eredeti ár.
0