Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kristályvíztartalmú vegyületek

Főoldal » Középiskola » Kémia
955
A cink-szulfát telítetz oldata 80°C-on 46,4 m/m%-os. Ezen a hőmérsékleten a telített okdattal ZnSO₄ • H₂O összetételű szilárd kristályok tartanak egyensúlyt. Hány g szilárd anyag marad az oldatban abban a 80°C-os rendszerben, amelyet úgy készítettünk, hogy 100g vízzel 600g tömegű ZnSO₄ • 7 H₂O-ot kevertünk össze? [Ar(Zn) = 65,4.]
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

`M_(ZnSO_4)` = 161,4 `g/(mol)`

`M_(ZnSO_4*H_2O)` = 179,4 `g/(mol)`

`M_(ZnSO_4*7H_2O)` = 287,4 `g/(mol)`


Kiindultunk 100 g vízből és 600 g `ZnSO_4*7H_2O`-ból, ami megfelel `600/287.4*161.4` = 336,95 g `ZnSO_4`-nek.

A teljes tömeg tehát 700 g

Ebből kiválik x g `ZnSO_4*H_2O`

Az oldat tömege csökkent x g-mal, az oldott anyag tömege csökkent `x/161.4*179.4` g-mal

700-x g oldatban van `336.95-x/161.4*179.4` g `ZnSO_4`

ugyanakkor a telített oldat

100 g-jában van 46.4 g `ZnSO_4`

`(700-x)/100` = `(336.95-x/161.4*179.4)/46.4`

x = 18,76

18,76 g `ZnSO_4*H_2O` válik ki.
1