Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Forgómozgás, körmozgás

Főoldal » Középiskola » Fizika
749
Mekkora a kerületi sebessége, centripetális gyorsulása, szögsebessége és a szöggyorsulása annak az egyenletesen mozgó anyagi pontnak, amelyik az egy méter sugarú körpályán percenként hatszor fut körbe?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ha percenként hatszor fut körbe, akkor a periódusideje 6Os/6, azaz 1Os.

Ebből a szögesebesség az ω=2∏/T, vagyis O.628 rad/s
A kerületi sebessége v=ω*R=O.628m/s
a szöggyorsulása ε=O rad/s2, mivel a szögsebesség állandó és nem változik.
A centripetális gyorsulása a kör középpontja felé mutat, a számszerű értékét kétféleképpen is meg lehet kapni, vagy a=ω2*R, vagy a=v2/R, ez számszerűleg O.3944m/s2
Módosítva: 6 éve
0