Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Még egy szöveges feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
3069
Az iskolai énekkarban kétszer annyi lány van, mint fiú. Betegség miatt az énekkari próbán 3 fiú és 3 lány nem tudott részt venni, a többiek viszont ott voltak. Így az énekkari próbán részt vevő fiúk száma a lányok számának 4/9 része volt.
Hány lány és hány fiú tagja van az énekkarnak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
X: lányok száma
Y: fiúk száma

X=2Y, az alapállításból

(Y-3)/(X-3)=4/9

Itt behelyesttesítjük az egyik egyenletet a másikba (Y-3)/(2Y-3)=4/9, ezt átredezve Y=15, vagyis X=3O, összesen van 15 fiú és 3O lány teljes létszám esetén.

(Köztes lépések:
9*(Y-3)=4*(2Y-3)
9Y-27=8Y-12
Y-15=O
Y=15
)
Módosítva: 6 éve
1

Fiú Lány
Énekkar x 2x
Próba x-3 2x-3

(2x-3).4/9=x |Törtrészt szorzással számolunk ki|
És kiszámolod, az x azt mutatja, hogy alapból hány fiú van az énekkarban, a többit pedig már ebből ki tudjuk számolni.
1

15 fiú
30 lány
0