Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Általános iskola, csak sok és több pontot adok ezért!!!!!4!4!!

147
5. Kísérletelemző feladat
5.1 A laboratórium asztalán öt sorszámmal ellátott kémcsőben öt színtelen folyadék van:
KONYHASÓOLDAT; VÍZ; CITROMSAV OLDAT; AMMÓNIAOLDAT(SZALMIÁKSZESZ); MOSÓSHÓDA VIZES OLDATA.
Laci azta feladafot kapta, hogy meghatározza, melyik kémcső melyik folyadékot tartalmazza. Elsőként Laci kivett egy keveset minden folyadékból, és fenolftalein indikátort cseppentett bele. Az első és a negyedik kémcsőben rózsaszín oldat keletkezett, a másik három kémycsőben nem tapasztalt változást.
Melyik két anyag lehetett az első és a negyedik kémcsőben? Válaszodat indokold meg!
_________________________________________________

5.2 Ezután a két rózsaszín oldatot tartalmazó kémcsövet kcsőfogóba fogta, és óvatosan melegíteni kezdte borszeszégő lángján. Az első kémcsőben nem tapasztalt változást, a negyedik kémcsőből szúrós szagú gáz távozott és az oldat elszínteledett. Melyik anyagot tartalmazza a négyes számú kémcső? Válaszodat indokold meg!
_________________________________________________

5.3 Tiszta kémcsövekbe újabb mintát vett a második,a harmadik és az ötödik kémcsőből. Mind3 színtelen folyadékhoz 2-2 csepp lakmusz indikátort cseppentett. A harmadik és az ötödik kémcsőben a színtelen oldat halványlila színű lett, a második kémcsőben más színváltozást tapasztalt. Milyen színű lett a második kémcsőben a folyadék? Mi ennek a magyarázata?
_________________________________________________

5.4 A harmadik és az ötödik kémcsőben megmafadt folyadékokat Laci nem tudta elkülöníteni egymástól. Óvatosan megszagolta a két folyadékot, de ekkor sem tudott különbséget tenni, mert mindkettő szagtalan volt. Mivel elfogyott az ideje, a két kémcsövet az asztalon hagyta, a többit elmosogatta és hazament. Két nap múlva visszament a laboratóriumba és ránézett a kémcsőállványban álló két kémcsőre. Mindkettőben lecsökkent a folyadék szintje. Az ötös számú kémcsőben fehér kristályok kiválását tapasztalta.ire következtetett ebből? Válaszodat indokold meg!
_.............................................................................._

5.5 Laci vidáman összegezte, hogy már tudja, melyik kémcső melyik anyagot tartalmazta. Milyen eredményt afott Laci? Írd a kcsövek száma mellé a benne található színtelen folyadék nevét!
1;________________________________
2;________________________________
3;________________________________
4;________________________________
5;________________________________
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
#kemia #kerdesek #sokkerdes #SOS #köszönöm
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1

1.

Lúgos kémhatású az egyes és a négyes.

2. Ammónia fejlődött, a négyesben ammónia van.

Ebből kiderül, hogy az egyesben van a mosószóda

3. A lakmusz színe savas oldatban piros, semlegesben lila. A harmadik és az ötödik versenyzik a só és a víz mellett; a másodikban lesz a citromsav.

4. Az ötösben kivált a NaCl, a hármas tehát a víz.

5. Az összegzés már gondolom menni fog.
1