Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Megoldási segédlet

Főoldal » Általános iskola » Matematika
2673
Egy háromszög két belsö szögének aránya 4:5. A háromszög harmadik belsö szöge37°-kal nagyobb mint a háromszög legkisebb belsö szöge.
Mekkorák a háromszög belsö szögei?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
3 ismeretlenünk van, a háromszög 3 szöge. 3 egyenlet kell, hogy megoldjuk

először is, tudjuk hogy a 3szögnek összesen 18O⁰-a van, tehát a+b+c =18O.

Másodszor tudjuk két szög arányát b/a= O.8 (a mi esetünkben a legnagyobb, b a közepes, c pedig a legkisebb szög)

A harmadik egyenlet, az, hogy a-c=37⁰

c= a-37⁰
b= O.8*a

és behelyettesítünk a legelső egyenletbe: a+a-37⁰+O.8a=18O⁰
Innen 2.8a= 217⁰, vagyis a=77.5⁰

az előző egyenletekbe visszahelyettesítve b= 62⁰, c= 4O.5⁰
Módosítva: 6 éve
0

Az egyik szög `4*x`, a másik szög `5*x`, a harmadik szög `4*x+37` . Ennek a háromnak az összege 180°

4x + 5x + 4x+37 = 180

13x + 37 = 180

13x = 180-37 = 143

x = `143/13` = 11

Az egyik szög tehát `11*4` = 44 °

A másik szög `11*5` = 55°

A harmadik szög: `11*4+37` = 44+37= 81°

Ellenőrzésként összeadhatod, valószínűleg 180 jön ki.
0

Felvételi? Abban volt egyszer ilyen feladat. Ha igen, hajrá. :)

Először is, adatok:
Alfa Béta Gamma
4 : 5 |Mivel a háromszögek négy és öt többszörösei, ezért jelöljük azt, hogy
valahányszorosuk, x-szel (rosszul magyarázok, remélem érthető :D)|
4x 5x 4x+37 |nyilván a 4x a kisebb szög|

És még tudjuk, hogy a 3 együtt 180°. Én összekapcsoznám a hármat és odaírnám. (ha ez így érhető, de nem fontos)
Így meg már tudjuk írni az egyenletet:

4x+5x+4x+37=180
Ha kiszámolod az x értékét, utána már csak az alfánál meg kell szorozni 4-gyel, bétánál 5-tel, gammánál szintén 4-gyel, majd még hozzáadsz 37-et és ha a három összege 180, jól számoltál.
0