Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Általános iskola » Kémia
463
Készítsünk 400 gramm 18 tömeg százalékos sósavat a kereskedelemben kapható 72 tömeg százalékos sósavból. Mennyi 36 százalékos sósavra van szükség?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Elég furcsára sikerült a kérdés. Két megoldás van, ami a következő három... ;)

Akkor keletkezett 18 %-os oldat, ami azt jelenti, hogy

100 g-jában van 18 g HCl

400 g-jában van `400/100*18` = 72 g HCl

Az a kérdés, hogy ez mennyi 36 %-os sósavoldatban van.

A 36 %-os oldatunk

100 g-jában van 36 g HCl

Mennyiben van 72 g HCl?

x = `72/36*100` = 200

Tehát 200 g 36 %-os sósavoldatra van szükség.
1