Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Fizika

144
Egy személygépkocsi 75 km/h-val halad egy 4%-os emelkedőn felfelé.
Határozd meg, hogy a jármű egyenletes haladásához mekkora vonóerőre és teljesítményre van szükség, ha figyelembe vesszük a gördülési-, a lég-, és emelkesési ellenállást!
További adatok a számításhoz: A jármű tömege 1.215 t, magassága 1320 mm, nyomtávolsága 142.6 cm, a gördülési ellenállási tényező 0.015, a légellenállási tényező 0.25, a levegő sűrűsége 1.28 kg/m³, a gravitációs gyorsulási tényező pedig 10 m/s².
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ezt tudom felajánlani segítségül: http://oktat.uw.hu/munka/szallit/szakszam/kepletgyujtemeny.pdf. Lusta vagyok most megoldani az egész feladatot. Eme képletek alapján szerintem menni fog. A lejtő vízszintessel bezárt szöge 2,283⁰. Remélem ezt tudod, hogy kell kiszámítani. A nyomtávolság meg magasság a homlokfelület kiszámítása miatt van ott. A teljesítmény ugye tudjuk, hogy egy sima v szorzása az F-nek, tehát elsőnek a vonó erő legyen meg. Azt meg sima dinamika alapegyenletéből kitudod számolni. Nincs semmiféle mozgó koordináta rendszer, tehát tehetetlenségi erők sem lépnek fel. Ha a képleteket használod, amit linkeltem, és Tudod, hogy F=m*a akkor meglehet csinálni. Hajrá!
Módosítva: 1 éve
0