Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

414
Egy személygépkocsi 75 km/h-val halad egy 4%-os emelkedőn felfelé.
Határozd meg, hogy a jármű egyenletes haladásához mekkora vonóerőre és teljesítményre van szükség, ha figyelembe vesszük a gördülési-, a lég-, és emelkesési ellenállást!
További adatok a számításhoz: A jármű tömege 1.215 t, magassága 1320 mm, nyomtávolsága 142.6 cm, a gördülési ellenállási tényező 0.015, a légellenállási tényező 0.25, a levegő sűrűsége 1.28 kg/m³, a gravitációs gyorsulási tényező pedig 10 m/s².
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ezt tudom felajánlani segítségül: http://oktat.uw.hu/munka/szallit/szakszam/kepletgyujtemeny.pdf. Lusta vagyok most megoldani az egész feladatot. Eme képletek alapján szerintem menni fog. A lejtő vízszintessel bezárt szöge 2,283⁰. Remélem ezt tudod, hogy kell kiszámítani. A nyomtávolság meg magasság a homlokfelület kiszámítása miatt van ott. A teljesítmény ugye tudjuk, hogy egy sima v szorzása az F-nek, tehát elsőnek a vonó erő legyen meg. Azt meg sima dinamika alapegyenletéből kitudod számolni. Nincs semmiféle mozgó koordináta rendszer, tehát tehetetlenségi erők sem lépnek fel. Ha a képleteket használod, amit linkeltem, és Tudod, hogy F=m*a akkor meglehet csinálni. Hajrá!
Módosítva: 4 éve
0