Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Genetika

89
1. Zoli barna szemű, Dorina kék szemű. Milyen szemszinű gyerekeik születnek, ha Zoli heterozigóta szemszínt meghatározó génre nézve. Írd fel a keresztezést táblázatosan és írd fel a születendő utódok genotípusát, fenotípusát %-os valószínűségét!
2. AB0 vércsoport öröklődés: Gábor A-vércsoportú, Hédi B-vércsoportú. Mindketten heterozigóták. Írd fel a keresztezést táblázatosan és írd fel a születendő utódok genotípusát, fenotípusát és %-os valószínűségét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Genetika, vércsoport, Szemszín, oroklodes
0
Középiskola / Biológia

Válaszok

1
1.A szemszínt alapvetően több gén határozza meg, de tegyük fel a feladat kedvéért, hogy csak egy. Ha Zoli barna szemű és heterozigóta, akkor sejthetjük, hogy a barna szín allélja a domináns vad típusú(gyakoribb). Tehát Zoli 'Aa' (ahol a barna színért az 'A' a kék színért a 'a' felel. Dorina viszont kékszemű, tehát ő csak a-val rendelkezik, így ő 'aa'.
-- A - a
a Aa aa
a Aa aa
A táblázatból kiderül hogy 50-50%osan ugyanazok lesznek az utódok genotípusa. Fenotíous is 50-50%al barna-kék szemű.
2. Gábor: A0
Hédi: B0
---A - 0
B AB B0
0 A0 00
Tehát, 1/4(25%) valószínűséggel kaphatunk vagy AB, vagy A0, vagy B0, vagy 00 genotípust. Fenotípusában 1/4 eséllyel lehet AB, A, B, 0-ás vércsoport. Mind ugyanakkora eséllyel lehetséges.
0